Vijfsterren verbouwing bij Huhtamaki
De toekomst van verpakkingen ligt in papier, weten ze bij Huhtamaki. Daarom wordt er flink geïnvesteerd in een nieuwe fabriek en zijn bij de verbouwing partijen betrokken die hoogwaardige toepassingen kunnen leveren. Dat die partijen soepel samenwerken, is extra gunstig.
“Een referentie voor de voedingsmiddelenindustrie”; zo noemt Edwin Slingerland, directeur van SR Vloeren (onderdeel van de Ruys Groep), de verbouwing bij Huhtamaki in Leeuwarden. Op de Friese locatie van het internationale verpakkingsbedrijf worden machines, processen en producten ontwikkeld voor papieren verpakkingen. Albert Koekoek, bouwbegeleider vanuit Huhtamaki, sluit zich aan bij het oordeel van Slingerland. Hij vertelt over de aanleiding van de verbouwing: “Steeds vaker komen grote, internationale namen uit de voedingsbranche bij Huhtamaki met de vraag een nieuw, papieren, verpakkingsproduct te ontwikkelen. Deze bedrijven hebben de ambitie zo snel mogelijk plasticvrij te zijn. Gezien deze groeiende interesse wordt vanuit dit verpakkingsbedrijf volop ingezet op papier.”
Pilotfabriek
Zo klopte recent een voedselgigant aan voor de ontwikkeling van papieren deksels voor bekers. Daarop besloot het bedrijf een pilotfabriek op te zetten in Leeuwarden. De Friese locatie wordt daarvoor momenteel flink uitgebreid: van een bestaande fabriekshal wordt een derde gehuurd, zo’n drieduizend vierkante meter. De nieuwe ruimte werd decennialang als opslag gebruikt en moest compleet verbouwd worden. Maar liefst veertig miljoen euro is ervoor uitgetrokken. Daarvoor werd een vijfsterrenpakket beoogd, vertelt Koekoek: “De grote klanten van Huhtamaki hebben, bovenop de wettelijke normen die gelden voor de voedingsbranche, altijd een aanvullend eisenpakket met betrekking tot hygiëne, voedselveiligheid, duurzaamheid, arbeidsomstandigheden en brandveiligheid. Huhtamaki wilde voor de nieuwe hal dus de meest hoogwaardige toepassingen die beschikbaar zijn op de markt.”
Bron: Vakblak Voedingsindustrie
Duurzamer dan staal
Koekoek werd intern geadviseerd contact op te nemen met Niels Burger van Sentho. Dat bedrijf had voor een verbouwing van de productielocatie in Franeker hygiënische wandpanelen verzorgd. Sentho levert en monteert voor grote en kleine partijen in de voedingsbranche wanden, plafonds en aanrijbeveiliging. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van stalen sandwichpanelen die zijn verlijmd met glasvezel versterkt polyester materiaal. Burger: “Meestal wordt gekozen voor alleen stalen wandpanelen. Dat is weliswaar goedkoper in aanschaf, maar veel gevoeliger voor corrosie en beschadigingen door bijvoorbeeld aanrijdingen van heftrucks, met kans op onhygiënische situaties. Glasvezel versterkt polyester is bestand tegen water, agressieve schoonmaakmiddelen en is krasvast en slagvast – het is dus duurzamer dan staal. Voor de afwerking van de wanden – de overgang tussen de panelen – gebruiken we tweecomponenten epoxy. Dat hardt snel uit en is ondoordringbaar; veel hygiënischer dan siliconen.”
Minimale downtime
De bestaande vloeren in de uitbreiding voldeden niet aan de eisen van Huhtamaki en vroegen om een grondige renovatie. Sentho en de Ruys Groep werken vaak samen in de voedselverwerkende industrie. Daarom werd SR Vloeren, expert in renovatiewerk, door Burger voorgesteld aan Koekoek. Slingerland licht toe: “Onze kracht is het beperken van de downtime met onze unieke producten. Tijd is een belangrijke factor voor de klant; hoe langer de downtime duurt, hoe meer geld er verloren gaat.” De gehele vloeropbouw in de uitbreiding wordt door het gespecialiseerde vloerenbedrijf aangepakt. Zo wordt de ondergrond op de juiste manier voorbehandeld, worden wapening en rvs afwatering geplaatst, en wordt een speciaal gemodificeerde ‘staalvezelbeton’ met bijpassende PU-cement vloerafwerking gestort. Slingerland vervolgt: “Een groot voordeel van deze vloertoepassing is de toplaag die binnen één dag weer belast kan worden. Daarbij bevat het product geen oplosmiddelen en geen geur, waardoor de productie gewoon door kan gaan.”
Geoliede machine
Koekoek was snel overtuigd van de kwaliteiten van beide bedrijven én de voordelen die de werkervaring zou opleveren: “Ik heb in andere projecten vaak te maken met veel verschillende partijen die elkaars werk becommentariëren of aangeven niet verder te kunnen met het werk dat is geleverd. Dat kost tijd en geld en geeft een hoop irritatie. Hier wordt het gewoon geregeld; een geoliede machine.” Die gesmeerde samenwerking komt concreet tot uiting bij de plinten. De prefab rvs/betonnen plinten, versterkt met glasvezel voor extra stevigheid, worden gezet door Sentho. SR Vloeren realiseert vervolgens in de hiervoor ontwikkelde sparing een hygiënische plintaansluiting. “Door een gepatenteerd systeem dat door ons is ontwikkeld, hecht het beton volledig aan het rvs. Bij aanrijdingen is er dus geen kans op kieren en holle ruimtes,” aldus Burger.
Inmiddels is het eind van de verbouwing in zicht: voor de jaarwisseling moeten de eerste papieren deksels van de band rollen. Koekoek: “Als de machines, het proces en product geoptimaliseerd zijn, wordt de productie overgebracht naar een andere fabriek. Hier zal dan weer een nieuwe, duurzame verpakking ontwikkeld worden. Deze nieuwe fabriek kan nog jaren mee!”