De druksterkte van een vloer
Alweer heel wat jaren geleden is de vloerennorm over druksterktes veranderd. Van D waardes veranderde dit in Cw waardes. De D stond voor druksterkte en Cw staat voor de Engelse term Compressive Strength Work (de werkelijke druksterkte in het werk). In principe een groot verschil wat vandaag de dag nog steeds door veel partijen niet wordt gerealiseerd.
De vroegere D-30 vloer moest theoretisch in het laboratorium 30 N/mm2 aan druksterkte kunnen halen. In het werk hoefde er maar 60% van die waarde te worden gerealiseerd. Dus als een D-30 vloer in het werk gemiddeld (sommige mochten ook lager zijn) 18 N/mm2 haalde, was aan de eis voldaan. Het wezenlijke verschil ten opzichte van de hedendaagse Cw 30 vloer is dat deze in het werk bij een BRE-screedtest overal minimaal 30 N/mm2 moet halen. Wezenlijk meer dus.
Conform de nieuwe norm NEN2741:2008 zijn dekvloeren van Cw 5 t/m Cw 40 in principe bedoeld om nadien te worden voorzien van een afwerklaag. Deze dekvloeren zijn relatief open van structuur en poriën en bij gebruik zullen ze stof afgeven. Het is belangrijk hierbij op te merken dat een Cw 30 en Cw 40 geen gewone zandcement vloeren meer zijn. Deze cementdekvloeren moeten met speciale mengsels met relatief veel fijn grind, meer cement en een hoge mate van mechanische verdichting worden samengesteld om de vereiste druksterkte te kunnen halen. Voor huizen, appartementen en kantoren is er geen noodzaak om de hoge druksterktes te halen en voldoet een Cw 5 t/m Cw 20 vloer prima. In het verleden is dit bewezen met de toen geldende norm waarbij D15 t/m D30 vloeren werden geëist. Zie hiervoor ook de vergelijking van de zandcementdekvloerkwaliteit, opgesteld door destijds het Bedrijfschap Afbouw (nu Technisch Bureau Afbouw, voor onafhankelijk technisch advies en het ontwikkelen van richtlijnen).
Hoge Cw-waarde voor industrievloeren
Voor industrievloeren is de druksterkte in toenemende mate van belang. Neem een palletwagen, die dag in dag uit over de vloer rijdt. Hiervan is de drukbelasting bijvoorbeeld groter dan vaak verwacht wordt. De kleine stalen wieltjes aan de voorkant van de palletwagen zullen, met name tijdens het maken van bochten, de vloer flink belasten, omdat het overgrote deel van de lading op een zeer klein oppervlak ‘drukt’. Daar zal een Cw 20 vloer niet voldoen en moet aan een betonvloer - of minimaal een Cw40 vloer - gedacht moeten worden als geschikte ondervloer. Als er geen verdere overlaging plaatsvindt, volstaat de open structuur van een Cw 40 vloer niet en moet er gedacht worden aan een pantservloer, waarvan de Cw-waarde van de toplaag zelfs Cw 80 haalt. Daarnaast heeft de Ruys Groep ook speciale cementgebonden vloeren, die gemodificeerd zijn, zodat druksterktes van meer dan 95 N/mm2 gehaald worden met een zeer hoge slijtvastheid.
Let op druksterkte bij een vloer op afschot
Bij een laag op afschot zal de verdichting in het dunnere gedeelte van de vloer prima kunnen plaatsvinden. Echter zal de verdichting op de hoge ruggen, waar de vloer veel meer dikte zal hebben, dan niet meer toereikend zijn. Daarnaast is een zandcement vloer te poreus om in natte omgevingen decennia lang dienst te doen. In die gevallen gaan we bij Ruys over naar een aangepaste Spramex-achtige beton. Dit is een speciaal op onze samenstelling bestelde, weinig plastische beton, waar veel kleiner soorten stenen in zitten dan normaal beton. Hierdoor is de betonspecie een stuk fijner en kunnen wij voldoende druksterkte garanderen. Vanwege de spanningsverschillen in dunne en dikkere stukken vloer wordt deze dan gewapend met een speciale staalvezel.
Samengevat
De druksterkte van vloeren kan, maar hoeft niet altijd van wezenlijk belang te zijn. Het is belangrijk om te kijken naar de toepassing van de dekvloer. Voor een correcte vergelijking van de vroegere D-waardes met de hedendaagse Cw-waardes kan een onafhankelijk vergelijkingsschema worden geraadpleegd. Vanzelfsprekend helpt de Ruys Groep graag met een advies op maat.